Reactie persbericht Omroep Gelderland 23-08
Omroep Gelderland heeft ons een aantal vragen gesteld, maar heeft er vervolgens voor gekozen onze reactie voor haar persbericht d.d. 23-08-2024 niet te gebruiken. BTE Landschapsbeheer en gelieerde bedrijven kunnen zich als ketenpartners niet vinden in de berichtgeving van Omroep Gelderland. Om u toch een correct beeld te geven, leest u hier onze reactie op hun eerdere vragen:
Een punt dat wij graag maken is dat het voeren van de BetterBiomass-claim (NTA 8080) een interne, bovenwettelijke en daarmee vrijwillige doelstelling is. Ook zonder deze certificering dienen biogrondstoffen in Nederland aan strenge eisen te voldoen, waaraan de door ons benutte biogrondstoffen voldoen.
Zoals u bekend, is er op 8 maart dit jaar naar aanleiding van de berichten in de media over de opslaglocatie in Hall aanvullend onderzoek uitgevoerd door Normec QS Certification. Een bevindingen van dit onderzoek was dat één ketenpartner van de duurzame energie installaties in Ede tijdelijk gebruik heeft gemaakt van een niet-gecertificeerde opslaglocatie in Hall Eerbeek, waar deze locatie achteraf voor het certificeringsproces wél gecertificeerd had moeten zijn.
De locatie Hall Eerbeek was primair bedoeld voor de opslag van een strategische voorraad rondhout, omdat er vanwege de Covid-pandemie een verstoring in de distributieketen voorzien werd. Het is nooit bedoeling geweest deze reservevoorraad te certificeren. Op deze locatie zijn vervolgens tijdelijk ook wel-gecertificeerde biogrondstoffen opgeslagen en uitgeleverd. Normec QS Certification heeft tijdens het onderzoek geconcludeerd dat deze werkwijze vanuit de duurzaamheidsclaim voor deze locatie en deze stroom biogrondstoffen, niet is toegestaan. Dit is hersteld door de werkzaamheden op deze locatie met directe ingang te staken.
De overall NTA8080-certificering van onze installaties, leveranciers en overige leveranties is in stand gebleven. Er is nu voor alle partijen in de keten een beter inzicht ontstaan in de NTA8080 certificeringseisen. De reguliere audits door Normec QS tonen aan dat er zowel in de gehele keten in zijn algemeenheid verbetermogelijkheden zijn. De interne doelstellingen van de duurzame energie installaties in Ede zijn onveranderd: de installaties eisen nog steeds dat leveranties van biogrondstoffen zijn voorzien van de BetterBiomass-certificering. Leveranties zonder een dergelijke claim worden niet geaccepteerd.
Deze gebeurtenissen hebben ertoe geleid dat wij de stellige claim dat alle leveranties volledig gecertificeerd zijn, in overleg met Normec QS tijdelijk hebben moeten verwijderen in onze uitingen. Wij zijn nu met Normec QS in overleg welke claim we communicatief wel mogen voeren, aangezien de overall certificering in stand is gebleven.
Aanvullend willen wij ook graag opmerken:
- Dat NTA 8080-gecertificeerde biogrondstoffen in de opslag te Hall, met de kennis van nu, de claim NTA 8080 niet mochten behouden, omdat het opslagterrein niet-gecertificeerd was.
- Dat in tegenstelling tot wat beweerd wordt, biogrondstoffen ook zonder NTA 8080-claim nog steeds duurzaam zijn. Dit is geborgd in het feit dat alle in Ede benutte biogrondstoffen voldoen aan de Nederlandse en Europese wet- en regelgeving. Vergelijk dit bijvoorbeeld met het ‘Beter leven’-keurmerk op vlees: twee sterren betekent dat je een goede keuze maakt, maar drie sterren (NTA 8080) maakt je keuze een Zeer Goede keuze.
- Dat NTA 8080 een bovenwettelijk en dus extra keurmerk is, dat de duurzame installaties en haar leveranciers vrijwillig verkiezen te voeren.
- Dat over de NTA 8080 / BetterBiomass-certificering in de Strategische Agenda met de gemeente Ede geen afspraken zijn vastgelegd.
- Dat over de herkomst- en afstandsregistratie wordt gerapporteerd zoals afgesproken in de Strategische Agenda; daar wordt volledig aan voldaan.
- Dat de gemeente Ede de Strategische Agenda bevroren heeft, wat inhoudt dat er vanaf mei 2024 weinig tot geen communicatie is tussen de organisatie en gemeente Ede.
- Dat er tijdens een audit door Normec QS een ‘major’ is geconstateerd (een aandachtspunt dat binnen bepaalde tijd dient te worden hersteld), welke vervolgens succesvol is opgelost.
- Dat de overkoepelende NTA 8080-certificering voor de duurzame energie Installaties, de leveranciers waaronder BTE Landschapsbeheer, en de leveranties gedurende bovengenoemde gebeurtenissen continu behouden is gebleven.
- Dat alle bedrijven ISO 9001, 14001 en NTA 8080 gecertificeerd blijven, met duurzame biogrondstoffen én actief beleid om NTA 8080 in te kopen te verwerken. Dit is een vrijwillige bovenwettelijke inspanning, die in Nederland eerder uitzondering dan de regel is.